Tijdelijk twee woningen gehad? Dubbele hypotheekrenteaftrek mogelijk

Hypotheekrente aftrekken mag bij de belastingaangifte alleen voor de woning die je zelf als hoofdverblijf gebruikt. De zogenoemde verkoopregeling is een uitzondering op de regel. Deze regeling geldt wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht, terwijl de oude nog te koop staat. In die situatie mag je voor beide woningen hypotheekrente aftrekken. Let wel goed op de regels die Belastingdienst hierbij stelt.

Naast de hypotheekrenteaftrek zelf heeft het bezit van twee woningen ook gevolgen voor het eigenwoningforfait. Heb je in het jaar van je verhuizing tijdelijk twee woningen gehad? In dat geval dien je het eigenwoningforfait, van de periode dat je in de oude woning hebt gewoond, op te tellen bij de tijd die je in het nieuwe huis woonde.

Hypotheekrenteaftrek als je vorige huis nog te koop staat
Heb je een verhuizing achter de rug en staat je oude woning nog te koop? Onder voorwaarden kun je gebruik maken van de verkoopregeling. Je kunt dan ook de hypotheekrente aftrekken van de woning die leeg staat. Dit is toegestaan tot uiterlijk drie jaar later. Voor de verkoopregeling gelden de volgende hoofdvoorwaarden:

  • De woning is nog in de verkoop
  • De woning staat leeg en is niet bewoond
  • De woning was in het jaar van verhuizing of in één van de drie voorgaande jaren het hoofdverblijf.

Is de woning na drie jaar nog niet verkocht? De woning en hypotheekschuld vallen vanaf dat moment in box 3, waarbij de woningwaarde meetelt voor de vermogensrendementsheffing.

Hoe bereken je het eigenwoningforfait bij een verhuizing?
Stel je bent op 10 april 2022 verhuist van je woning A naar woning B. In dat jaar heb je 100 dagen in je oude woning gewoond en 265 dagen in de nieuwe. Woning A had een WOZ-waarde van € 300.000 en voor woning B was dit € 400.000. Het EWF bedraagt in 2022 0,45 procent.

Over het hele jaar zou het EWF voor woning A € 1.350 bedragen en voor woning B € 1.800. Omdat je maar 100 dagen in woning A woonde, kun je het EWF over die 100 dagen berekenen. Dat is afgerond € 370 (€ 1.350 / 365 dagen x 100). Hetzelfde geldt voor woning B, daar heb je 265 dagen in gewoond en betaal je € 1.306 (€ 1.800 / 365 dagen x 265). Bij elkaar opgeteld bedraagt het totale EWF in dit voorbeeld € 1.676.

Eigenwoningforfait als je je vorige huis nog te koop staat
Bij je belastingaangifte het EWF opgeven voor twee woningen werkt als volgt. Voor het huis dat nog te koop staat kun je simpelweg € 0 opgeven over de tijd dat je er niet meer woont. Ben je bijvoorbeeld op 1 augustus overgegaan naar de nieuwe woning? Het EWF voor het oude huis bereken je in tot 1 augustus. Vervolgens mag je voor maximaal drie jaar alleen EWF opgeven voor de woning waar je nu in woont.

Zeker in de huidige woningmarkt is het niet ondenkbaar dat een oude woning nog niet is verkocht, terwijl de handtekening voor een nieuwe al staat. Vaak heeft dit dubbele lasten als nadelig gevolg. Gelukkig wordt deze pijn wat verzacht door de verkoopregeling. Raadpleeg een belastingadviseur voor meer details over de regeling of jouw aangifte.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Geldwijzer maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie