Bescherm je auto ook zelf tegen diefstal
Geplaatst op 15 december 2016
De beveiliging van nieuwe auto’s is zo goed dat de kans op diefstal ervan afgenomen is. Vooral auto’s tot drie jaar oud blijken minder vaak doelwit dan vorig jaar. Dit valt op te maken uit recente diefstalcijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Goed nieuws natuurlijk als je zo’n auto rijdt. Toch kun je er ook zelf voor zorgen dat jouw auto minder interessant is voor een gelegenheidsdief.
De AVc publiceert elke maand cijfers over de diefstal van voertuigen. In november was een duidelijke afname hiervan te zien, vooral van nieuwere auto’s. Me details kun je vinden op de website van de AVc. Bijvoorbeeld welke merken veel gestolen worden en de verschillen per regio.
Simpele handelingen om autodiefstal te voorkomen
Leuk, al die cijfers over de toenemende veiligheid. Je hebt er echter weinig aan als het alsnog jouw auto is die toch onvrijwillig in andere handen overgaat. Het is dan ook verstandig om niet volledig te vertrouwen op de ingebouwde beveiliging van je auto. Veel tips om zelf autodiefstal te voorkomen liggen voor de hand, maar zijn juist de dingen die je snel vergeet.
Laat bijvoorbeeld geen dure spullen in je auto achter en niets in het zicht liggen. We weten het wel, maar toch denken we er niet altijd aan als we de auto eventjes ergens parkeren. Je sleutels in het slot laten zitten als je even kort parkeert, is ook zo'n voorbeeld. Heb je thuis een sleutelrekje in de gang, hang daar niet automatisch ook de autosleutels aan. Anders maak je het bij een inbraak gemakkelijker ook de auto mee te nemen.
Zo veilig mogelijk je auto parkeren
Een andere: je auto staat veiliger op een goed verplichte parkeerplaats, bij voorkeur in een parkeergarage met camera’s. De meeste autodiefstallen vinden namelijk plaats op straat of op onverlichte parkeerterreinen. Parkeer je op je eigen oprit, zet je auto dan zo dicht mogelijk vooraan bij de voordeur. Dan maak je het een mogelijke dief al lastiger. Heb je een stuurslot in je auto? Draai dan voordat je uitstapt nog even aan het stuur zodat je wielen naar de stoeprand gedraaid staan. Zo valt je auto meteen in het stuurslot.
Installeer beveiligingssystemen
Het stuurslot is maar één voorbeeld van de extra beveiliging die je aan kunt brengen in je auto. Ook mogelijk is een pedaalslot, handremslot of startonderbreker. Beschikt je auto nog niet over een gecertificeerd alarmsysteem, dan is deze alsnog laten installeren een goede beveiligingsmethode.
Een wat duurder voertuigvolgsysteem beschikt bovendien over de technologie om via GPS en satelliet de precieze locatie van je auto te vinden. Sommige systemen hebben een koppeling met een meldcentrale. Die geeft na jouw melding de locatie door aan de politie.
Je kentekenplaat beschermen
Wil je nog meer maatregelen tegen diefstal nemen? Dan kun je bijvoorbeeld het kenteken in de ruiten laten graveren. Zo is het een stuk onaantrekkelijker om jouw auto te stelen. Ook je kentekenplaat verlijmen is een mogelijkheid om te voorkomen dat iemand ermee aan de haal gaat.
Met al deze maatregelen verklein je de kans dat je auto gestolen wordt. Natuurlijk is het risico nooit helemaal uitgesloten. Mocht je toch te maken krijgen met de diefstal van je auto, dan is dat vooral heel vervelend voor jou persoonlijk. Gelukkig zijn er goede WA-verzekeringen met de juiste dekking. Wij adviseren je hier graag over of handelen eventuele schade of diefstal voor je af.